Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Το Music Society, το Σύμπαν, τα Πάντα, ο Ελεύθερος Χρόνος (update 27/9)





Το Music Society είναι μια παρέα νέων ανθρώπων που δραστηριοποιείται γύρω από έναν διαδικτυακό μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Θα ήταν πιθανό να πει κανείς ότι ένας ραδιοφωνικός σταθμός 65 ανθρώπων που οργανωτικά βασίζεται στις αρχές της αυτοδιαχείρισης, θα ήταν ένα ουτοπικό εγχείρημα. Όμως αν ανοίξεις τον υπολογιστή σου και συντονιστείς στο www.musicsociety.gr, θα ακούσεις καλή μουσική, ελληνική και ξένη και μερικές από τις πιο φρέσκιες φωνές που μπορείς να φανταστείς. Στο ραδιόφωνο του Music Society μπορείς να ακούσεις για τη μουσική, τα συναισθήματα που αυτή προκαλεί και την καθημερινότητα με τις όμορφες και τις δύσκολες πλευρές της. Δεν θα ακούσεις όμως καιρό, κίνηση στους δρόμους ή ζώδια, δεν θα κουραστείς ακούγοντας διαφημίσεις και σπόνσορες.

Το Music Society είναι ένας... επαγγελματικός σταθμός του ελεύθερου χρόνου. Και στον ελεύθερο χρόνο τους τα μέλη του Music Society εκτός από το να ακούνε μουσική και να ετοιμάζουν τις εκπομπές τους, θέλουν να παίζουν και να μαθαίνουν. Έτσι, ετοιμάσαμε μια σειρά από σεμινάρια και workshops με αρχική βάση τις ανάγκες και τις διαθέσεις μας. Τα σεμινάρια αυτά τα προτείνουμε και στους φίλους μας, τουλάχιστον σε όσους από αυτούς τυχαίνει να έχουν τις ίδιες ανάγκες και διαθέσεις με μας.

Θα θέλαμε πολύ να βρεθείς στον χώρο του Music Society (Κτενά 8, μικρή παράλληλη της Ερμού, κοντά στην Καπνικαρέα, τέταρτος όροφος) για να μας γνωρίσεις και να συναντήσεις τους εισηγητές των σεμιναρίων μας, που είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες αλλά και πολύ καλοί φίλοι.


Συναντήσεις:

Τρίτη 21/9 8.30

Τρίτη 28/9 8.30
Δευτέρα 4/10 8.30


Εργαστήρια

1. Εργαστήρι Συνέντευξης
(Αποστόλης Στάικος)

  • Τι είναι η συνέντευξη;
  • Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες της;
  • Πώς επιλέγουμε τον συνεντευξιαζόμενο;
  • Πώς τον προσεγγίζουμε;
  • Πώς κάνουμε μια προκαταρκτική δημοσιογραφική έρευνα γι’ αυτόν;
  • Πώς τον αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης;
Στο εργαστήρι αυτό θα μάθεις να μετατρέπεις σε ερώτηση αυτό που θα ήθελες να μάθεις από έναν καλλιτέχνη. Θα μάθεις να στήνεις μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για σένα, για τον καλεσμένο σου και για το κοινό σου.
Επίσης, θα ανοίξουμε και το ζήτημα της ξύλινης γλώσσας.
  • Μπορούμε να της αντισταθούμε;
  • Ποια είναι τα βασικότερα γλωσσικά λάθη ραδιοφωνικών παραγωγών και δημοσιογράφων;
  • Πώς κάνουμε το λόγο μας πιο ελκυστικό;
Ο Απόστολος Στάικος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (το 1979) και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο της Ουαλίας (Lampeter), Πολιτικές Επιστήμες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Liverpool (ΜΑ) και Τηλεοπτική Δημοσιογραφία στο Nottingham Trent (ΜΑ). Έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ σε ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων της ΕΤ 3 και της ΝΕΤ καθώς και σε εφημερίδες και περιοδικά όπως, Metrocity, L' Officiel Hommes, Natura nrg κ.α.

Συναντήσεις: 12
Κάθε Δευτέρα 21:00 - 23:30
Από 11 Οκτωβρίου 2010


2. Εργαστήρι Μουσικής Αρθρογραφίας
(Χάρης Συμβουλίδης)

Σε όποια μορφή και αν τον διαβάζεις, ο μουσικός τύπος βασιζόταν εξ’ αρχής σε 4 παραμέτρους: την κριτική των δίσκων, την κριτική των συναυλιών, τις συνεντεύξεις των καλλιτεχνών και την αρθρογραφία γνώμης.Κάθε μία παράμετρος απαιτεί κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις περί αντικειμένου, αλλά κάθε μία συνεπάγεται και διαφορετική τεχνική γραφής, διαφορετικά ζητούμενα, διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικό επίπεδο συζήτησης για το ανέκαθεν «καυτό» θέμα του γούστου και της διαμόρφωσης αυτού. Διαφορές όμως θέτει, εξ’ ορισμού, και η μορφή του μουσικού τύπου: αλλιώς το γράφεις στο έντυπο, αλλιώς στο site, εντελώς διαφορετικά στο fanzine.

Ένα μεγάλο μέρος από ό,τι ονομάζουμε «μουσικό τύπο» διδάσκεται. Ένα σημαντικό μέρος αποτελεί προϊόν κοινωνικοποίησης. Σε κάθε άλλωστε μουσικό περιοδικό επιβιώνει μια ισχυρή αίσθηση κοινότητας, μια άτυπη αποδοχή ότι η εξέλιξη του γούστου αποτελεί μια τρόπον τινά κοινωνική διεργασία. Όπου η σκυτάλη περνάει διαρκώς και κατά αρμονικό τρόπο από τους παλιότερους στους νεότερους, μέσω κοινών αναζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών.

Ο Χάρης Συμβουλίδης είναι μουσικοκριτικός, παραγωγός και διδάκτωρ Ιστορίας του 20ου αιώνα. Κατέχει τη θέση του αρχισυντάκτη στο Avopolis, συνεργάζεται με τα περιοδικά Ήχος και Sonik και κάνει ραδιόφωνο Στο Κόκκινο 105,5. Έχει επίσης γράψει μια μελέτη για τη μουσική Oi! (2008) και έχει συμμετάσχει σε μια αντίστοιχη για τους U2 (2010).

Συναντήσεις: 12
Κάθε Τρίτη 21:00 - 23:30
Από 12 Οκτωβρίου 2010.

Workshops
Σάββατο 2, Κυριακή 3 Οκτωβρίου:
Α. Μουσική για Ραδιόφωνο, Μουσική για Μουσική Ι

(Γιώργος Φλωράκης)
Στην πρώτη από τις συναντήσεις μας, θα ασχοληθούμε με τέσσερα ζητήματα που απασχολούν πολλούς από εμάς, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο είδος μουσικής που ακούμε.



  1. Jack White: Τα τρία βασικά του συγκροτήματα (White Stripes, Raconteurs, Dead Weather), οι επιρροές του, η δισκογραφική του εταιρεία (Third Man Records), οι ειδικές limited εκδόσεις, οι παραγωγές του, η λειτουργία του στην παγκόσμια βιομηχανία, η συνάντησή του με τον Jimmy Page (Led Zeppelin) και τον Edge (U2) και κυρίως... η μουσική του.
  2. Τραγουδιστές και Τραγουδίστριες της Jazz: Αρκετοί από εμάς δεν μπορούν να συντονιστούν με την οργανική jazz, αγαπούν όμως πολύ τις jazz φωνές. Από τον Sinatra στη Nina Simone, από τον Dean Martin στην Sarah Vaughan, όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη jazz και τη jazzy τραγουδοποιία.
  3. Διονύσης Σαββόπουλος: Νεοκυματικός; Rock; Έντεχνος; Όπως και να τον χαρακτηρίσεις, ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ελληνική μουσική. Ποια ήταν η λειτουργία του στην ελληνική μουσική από τα 60s μέχρι σήμερα, ποιες ήταν οι ιδέες του που συζητήθηκαν πολύ, ποιες ήταν οι παραγωγές του (Γυφτιά, Γερμανός, Οπισθοδρομική Κομπανία, Χριστοδουλόπουλος) και προς ποια κατεύθυνση οδήγησαν την ελληνική μουσική;
  4. Εισαγωγή στην Κλασική Μουσική: Μικρή αναφορά στην κλασική μουσική με έμφαση στα έργα που κάπου έχουμε ακούσει και που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις εκπομπές μας. Μερικά πράγματα που μπορούμε να λέμε γι’ αυτά.
Ο Γιώργος Φλωράκης ακούει μουσική. Στα διαλείμματα των ακροάσεων κάνει ραδιόφωνο (συνήθως στο Τρίτο Πρόγραμμα), γράφει σε μουσικά περιοδικά και site (Δίφωνο, Sonik, Avopolis) και διδάσκει εδώ και επτά χρόνια Ραδιόφωνο, Ιστορία Μουσικής και Λογοτεχνία. Εργάζεται στην Αθήνα, σπούδασε μερικές από τις Επιστήμες του Ανθρώπου και ζει με μια γάτα.

Ο Γιώργος Φλωράκης θα επανέλθει με Workshops στο Music Society στις 6,7 Νοεμβρίου. Η θεματολογία του διημέρου θα αφορά το crossover: με ποιους τρόπους δηλαδή μπορείς να περάσεις στο Ραδιόφωνο μουσική διαφορετικού στυλ από το συνηθισμένο σου, ποια ιδιώματα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και πώς μπορείς να κάνεις τις επιλογές αυτές.


Ώρες:
Σάββατο : 12:00 - 3:00 μ.μ. και 5:00 - 8:00 μ.μ.
Κυριακή : 2:00 - 5:00 μ.μ. και 7:00 - 10 μ.μ.






Σάββατο 9, Κυριακή 10 Οκτωβρίου:
Β. Εργαστήρι Ψυχολογίας

(Ιωάννα Μιχοπούλου)

Το εργαστήρι θα εχει χαρακτήρα ευέλικτο, συμμετοχικό και βιωματικό και όχι διδακτικό ή αναλυτικό. Η κατεύθυνση των εργαστηρίων θα είναι κυκλική μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και όχι γραμμική από τον παρουσιαστή προς τους συμμετέχοντες.

Ο σκοπός τους θα είναι να προσφέρουν ένα έδαφος στο οποίο μαζί θα χτίσουμε χρήσιμες εμπειρίες για όλους, με βάση την αναγνώριση και την εκτίμηση του πλούτου των μελών της ομάδας και την επαφή με τα όνειρα και τις ελπίδες δημιουργίας μας. Τα εργαστήρια θα είναι ένα κάλεσμα για να “λύσουμε” σε μικρά κομματάκια, να εξερευνήσουμε και να αναδομήσουμε πραγματικότητες των οποίων ο καθένας μας είναι και δέκτης και δημιουργός.

Το περιεχόμενο και οι διαδικασίες του κάθε διήμερου εργαστηρίου, δηλαδή το τι και το πώς, θα συζητιούνται και θα συμφωνούνται με την ομάδα το πρώτο ημίωρο κάθε Σαββατοκύριακου.

Παρακάτω είναι κάποιες γενικές προτεινόμενες ιδέες που οι συμμετέχοντες θα μπορούννα διαλέξουν από αυτές:


  • Παιχνίδι
  • Θέατρο
  • Ανακάλυψη
  • Μάθηση
  • Χαλάρωση
  • Δημιουργία
  • Έκφραση
  • Μοίρασμα
  • Σκέψη
  • Συζήτηση
  • Επαφή και Αίσθηση
  • Σχήμα και Χρώμα
  • Μουσική και Ήχοι
  • Κίνηση
Η Ιωάννα Μιχοπούλου έχει MSc στη Συστημική Ψυχοθεραπεία από το Kensington Consultation Center του Λονδίνου, ένα από τα λίγα εξειδικευμένα ιδρύματα που προσφέρουν αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Bedfordshire. Είναι μέλος του Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας του Λονδίνου και του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπευτών. Έχει δουλέψει σε κλινικές ψυχοθεραπείας στο NHS και ιδιωτικά τα τελευταία 6 χρόνια.

Η Ιωάννα Μιχοπούλου θα επανέλθει στο Music Society me αντίστοιχα Workshops στις 13,14 Νοεμβρίου και στις 11, 12 Δεκεμβρίου.

Ώρες:
Σάββατο : 12:00 - 3:00 μ.μ. και 5:00 - 8:00 μ.μ.
Κυριακή : 2:00 - 5:00 μ.μ. και 7:00 - 10 μ.μ.







Σάββατο 16, Κυριακή 17 Οκτωβρίου:
Γ. Όψεις της Ιστορίας της Μουσικής.

1. Ποπ Μουσική, Ποπ Κουλτούρα
(Μάρκος Φράγκος)



  • Pop είναι τα κάλαντα και το “Happy Birthday”.
  • Το “Na Na Na Hey Hey” που τραγουδάμε στα γήπεδα και η μελωδία του “Sway”.
  • Pop είναι όλες οι μελωδίες που τρέχουν στο αίμα μας από τότε που γεννηθήκαμε, χωρίς να το έχουμε επιλέξει.
Pop είναι και ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που διαπνέει εδώ και εξήντα περίπου χρόνια όλο το δυτικό πολιτισμό και είναι ταυτισμένο με το γρήγορο, το εύκολο και το ευοίωνο.

Είναι έτσι;

Στο σεμινάριο της pop, σε ένα αντίστοιχο... pop περιβάλλον, θα εξετάσουμε τα βασικά στοιχεία της pop μουσικής, θα σκάψουμε μέσα μας να δούμε αν είμαστε φανατικά pop ή το κρύβουμε από ντροπή, θα ακούσουμε όλα εκείνα που έκαναν την pop, συστατικό εκ των ων ουκ άνευ στην καθημερινότητά μας.

Χωρισμένο σε τέσσερα τρίωρα, το σεμινάριο pop ρεπερτορίου θα έχει αυτή τη δομή πάνω κάτω (εκτός αν ανατραπεί εντελώς και ανεβούμε να χορεύουμε πάνω στο τραπέζι)

Πρώτο τρίωρο:


  • Ιστορική αναδρομή στην pop. Από τον Burt Bacharach στην Rihanna και από την Motown στον Justin Timberlake και από τους Beatles στους Abba και στους One Republic.
  • Προσδιορισμός της pop. Ομοιότητες και διαφορές με το αντίπαλο δέος, το rock
  • Παραδείγματα σπουδαίας pop σταδιοδρομίας.
Δεύτερο τρίωρο:


  • Aισθητική και ουσία. Η εμπειρία της pop μουσικής.
  • Προσωπικές εφαρμογές του pop ρεύματος στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.
  • Εϊναι η pop, στάση ζωής;
  • Κοινωνικές συνθήκες πίσω από την pop.
Τρίτο τρίωρο:


  • Η pop στο ραδιόφωνο. ‘Κλείστο ή δυνάμωσέ το;’
  • Ραδιοφωνική προσέγγιση της pop μέσα από παραδείγματα. Τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια ροή εκπομπής όσον αφορά στην pop μουσική;
  • To σημείο εξαφάνισης των ορισμών μουσικών ειδών είναι ο θρίαμβος της pop;
Tέταρτο τρίωρο:


  • Τέχνη και τεχνική. Είναι η pop ένα στιλ ή εμπεριέχει τη ζωή;
  • H γέννεση ενός pop star. Μήπως είσαι και δεν το ξέρεις;
  • Pop goes my love: η τελετή του έρωτα. Πες το με ένα τραγούδι.
Αποσυμπίεση με Dionne Warwick ή Sufjan Stevens. Eξαρτάται.

Ο Μάρκος Φράγκος είναι μουσικός δημοσιογράφος και μουσικοκριτικός. Επίσης εξαιρετικά τεμπέλης. Όταν δεν γράφει –μόνιμα, μονότονα και σπαστικά- περί μουσικής ή εμπνευσμένος από αυτήν, σκέφτεται ότι θα ήθελε να γράψει κάτι που του φάνηκε για δέκα δευτερόλεπτα, πάρα πολύ υποσχόμενο. Το οποίο φυσικά δεν ολοκληρώνει στις πλείστες περιπτώσεις. Έχει κάνει οικονομικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Αθηνών (αυτό λέγεται ειρωνία διότι είναι μονίμως ρέστος), έχει εργαστεί σε δισκογραφικές εταιρίες (τμήματα special marketing EMI, Warner) αλλά και εταιρίες κινηματογραφικής διανομής (Odeon, ως διευθυντής στο γραφείο Τύπου), είναι περιστασιακός ραδιοφωνικός παραγωγός (βαριέται τη ρουτίνα) και αρθρογραφεί σε μόνιμη βάση στο Big Fish, στο ΣΙΝΕΜΑ, στην Vogue, στο FAQ κ.λπ. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης στο ΠΟΠ + ΡΟΚ και στο Sonik και είναι επίδοξος συγγραφέας (τριων βιβλίων που ‘τρέχουν’ παράλληλα και βάζει τρικλοποδιές το ένα στο άλλο).

Ο Μάρκος Φράγκος θα επανέλθει στο Music Society με Workshops που θα αφορούν το Indie Rock (20, 21 Νοεμβρίου) και την Dance/Electronica (18, 19 Δεκεμβρίου)

Ώρες:
Σάββατο : 12:00 - 3:00 μ.μ. και 5:00 - 8:00 μ.μ.
Κυριακή : 2:00 - 5:00 μ.μ. και 7:00 - 10 μ.μ.







Σάββατο 23, Κυριακή 24 Οκτωβρίου:
Δ. DJ Workshop (Παναγιώτης Αγγελόπουλος)


Σου αρέσει η Μουσική;

Σου αρέσει και "γνωρίζεις" απο μουσική τόσο πολύ που κάποια στιγμη θα ήθελες να βρεθείς στην θεση του DJ;

Να είσαι πίσω απο τα Deck και ο κόσμος να χορεύει στους δικούς σου ρυθμούς όπως συνήθιζες και εσύ να κάνεις κάθε φορά που έβγαινες έξω το βράδυ.

Αν το μόνο σου μέχρι τώρα εμπόδιο ήταν η "τεχνική γνώση", "ο τρόπος", "το πώς", μην ανησυχείς...

Στα σεμινάρια DJ μπορείς να μάθεις:


  • Tεχνικές Mίξης (beatmatching)
  • Dj Equipment
  • Pc + Dj-ing
  • Warm-Up
  • Reading The Crowd
Οι συναντήσεις μας έχουν σκοπό να σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς με την νέα τεχνολογία και να σε κάνουν να σκέφτεσαι την μουσική απο την "ρυθμική" της πλευρά.

Καλή αρχή!

Ο Παναγιώτης-AngelP- Αγγελόπουλος ασχολείται επαγγελματικά με το DJ-ingτα τελευταία πέντε χρόνια και έχει συνεργαστεί με πολλά μεγάλα clubs (ΜΑΟ, Taj Mahal, Ammos beach , Nostos hilton). Συνεργάζεται από το 2001 με εταιρείες audio-visual ως τεχνικός και είναι παραγωγός του www.musicsociety.gr

Ώρες:
Σάββατο : 12:00 - 3:00 μ.μ. και 5:00 - 8:00 μ.μ.
Κυριακή : 2:00 - 5:00 μ.μ. και 7:00 - 10 μ.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου